2 zadania z funkcji kwadratowej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pit_bull_16
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 sty 2011, 17:55
Płeć:

2 zadania z funkcji kwadratowej

Post autor: Pit_bull_16 »

Proszę o pomoc od tego zależy czy zdam półrocze :D
1.Oblicz współrzędne wierzchołka i miejsce zerowe funkcji:
\(y=-x^2 + 4x -3\)
2.Oblicz współrzędne wierzchołka paraboli i miejsca zerowe funkcji:
\(y=x^2 + 6x + 5\)
Pasato
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:34
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy

Post autor: Pasato »

1. Xw = \(\frac{-b}{2a}\)

wiec Xw = 2
f(4) = 1

wsp. wierzchłolka W(2,1)
miejsca zerowez z delty x1=3 x2=1

2. w ten sam sposob W(-3,-4) x1=-5 x2=-1
ODPOWIEDZ