1. Pięć lat temu Ania miała dwa razy mniej lat niż będzie miała za 5 lat. Ułóż równanie pozwalające obliczyć obecny wiek Ani.
2. Jeden z boków prostokąta jest o 3 cm dłuższy, a drugi o 1 dm krótszy od boku pewnego kwadratu. Pole prostokąta jest o 170 cm kwadratowych mniejsze od pola kwadratu. Oblicz obwód prostokąta.
3. Marzena kupiła notesy 60-kartkwe, 32-kartkowe i 16-kartkowe. Notesów najcieńszych jest razem o 5 więcej niż 32-kartkowych, a najgrubszych - tyle ile 16-kartkowych i 32-kartkowych razem. Wszystkie notesy zawierają łącznie 1220 kartek.Ile notesów każdego rodzaju kupiła Marzena? uł€ż równanie.
4. Na przedstawienie przyszło d dorosłych i m dzieci, razem 123 osoby. Kiedy przed końcem przedstawienia wyszedł jeden tata z dwójką synów, okazalo się, że dzieci jest trzy razy więcej niż dorosłych. Zpisz odpowiedni układ równań i oblicz.
5. Rozwiąż układ równań:
4(2x + 3) - 2(4y - 1) = 30
\(\frac{5x + 1}{3}\) - \(\frac{y - 3}{4}\) = 3
Z góry dzięki za pomoc
Równania, układy równań ;)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
x-obecny wiek Ani
x-5-wiek ani 5 lat temu
x+5-wiek Ani za 5 lat
2(x-5)=x+5
2.
x-I bok prostokąta
y-II bok prostokąta
x-3-bok kwadratu
y+10-bok kwadtaru
xy-pole prostokąta
(x-3)(y+10)-pole kwadratu
\(\begin{cases} x-3=y+10 \\ xy+170=(x-3)(y+10) \end{cases}\)
x-obecny wiek Ani
x-5-wiek ani 5 lat temu
x+5-wiek Ani za 5 lat
2(x-5)=x+5
2.
x-I bok prostokąta
y-II bok prostokąta
x-3-bok kwadratu
y+10-bok kwadtaru
xy-pole prostokąta
(x-3)(y+10)-pole kwadratu
\(\begin{cases} x-3=y+10 \\ xy+170=(x-3)(y+10) \end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 mar 2009, 17:35
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 mar 2009, 17:35