Ćw. 43 str. 120 ** - równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Camel
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 17 mar 2009, 15:44

Ćw. 43 str. 120 ** - równania

Post autor: Camel »

Pan I. wpłacił na rok swoje oszczędności na dwa konta - złotówkowe i dolarowe. Oprocentowanie konta złotówkowego wynosiło 10% w skali roku, a konta dolarowego 5%. W dniu wpłaty za dolara płacono 4zł, a po roku 4,40zł. Okazało się, że pan I. zyskał na tych operacjach 1065 zł. Gdyby wszystkie, oszczędności wpłacił na konto złotówkowe, to zyskałby 900zł. Jaką kwotę wpłacił pan I. na konto złotówkowe, a jaką na konto dolarowe?
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

x - kwota wpłacona na konto złotówkowe,
y - kwota wpłacona na konto dolarowe
\(\begin{cases} 110 \%x-x+(y+5 \%y) \cdot 4,40-y \cdot 4,00=1065 \\ 110 \%(x+y \cdot 4)-(x+y \cdot 4)=900 \end{cases} \ \ \ \\)

x=6000zł , y=750$
ODPOWIEDZ