funkcja kwadratowa zadania z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
diabel_6666
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 02 paź 2010, 20:49
Płeć:

funkcja kwadratowa zadania z treścią

Post autor: diabel_6666 »

zad1.dane są funkcje \(f(x)=x^2+4x+3\) oraz \(g(x)=-x^2+9\)
a)oblicz dla jakich argumentów obie funkcje przyjmują te same wartości,ile ta wartość wynosi?
b)rozwiąz graficznie nierównośc \(f(x)>g(x)\)
2.funkcje kwadratową określamy wzorem \(f(x)= \frac{1}{2}x^2+0,8x+c\) ma tylko 1 miejsce zerowe
a)wyznacz wartości c
b)rozwiąz nierównośc \(|x-p| \le\) , gdzie p jest odcięta wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f
c)dla obliczonej wartości c wyznacz zbiór argumentów, dla których funkcji f są większe od wartości f.kwadratowej g danej wzorem \(g(x)=x^2+0,32\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

2b)
\(|x-p| \le\) ?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1.
a)
rozwiązujesz równanie:
\(x^2+4x+3=-x^2+9\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

2.
a)
Liczysz deltę i \(\Delta=0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

zapis bez latex bede kasowac
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
diabel_6666
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 02 paź 2010, 20:49
Płeć:

Post autor: diabel_6666 »

dzięki z góry :D
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

anka pisze:zapis bez latex bede kasowac
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ