1.Zdanego wzoru wyznacz wskazaną niewiadomą. Wszystkie niewiadome są liczbami dodatnimi.
a) \(s= \frac{a+b+c}{3}\) c=?
b)\(E=mc^2\) m=?
c)\(R= \frac{U}{I}\) I=?
d) \(V= \frac{1}{3}Pp h\) Pp=?
e)\(E= \frac{mv^2}{2}\) m=?
F)\(Cp= \frac{ms}{mr} *100%\) mr=?
2.Zapisz wzór na pole powierzchni całkowitej Pc prostopadłościanu, oznaczając przez Pp pole podstawy i przez Ps pole ściany bocznej.
Pc=
a) Wyznacz z tego wzoru Ps.
.............
b)Jakie modą być długości krawędzi podstawy tego prostopadłościanu, jeżeli
\(Ps=20cm^2\) ,a \(Pc=96cm^2.\)
......................
Przekształcanie wzorów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 01 sty 2011, 17:06
- Podziękowania: 131 razy
- Płeć:
- Lbubsazob
- Fachowiec
- Posty: 1909
- Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 898 razy
- Płeć:
Zad. 1
a)
\(S= \frac{a+b+c}{3} \\
3S=a+b+c \\
3S-a-b=c\)
b)
\(E=mc^2 \\
\frac{E}{c^2}=m\)
c)
\(R=\frac{U}{I} \\
RI=U \\
I=\frac{U}{R}\)
d)
\(V=\frac{1}{3}P_pH \\
3V=P_p H \\
\frac{3V}{H}=P_p\)
e)
\(E=\frac{mv^2}{2} \\
2E=mv^2 \\
\frac{2E}{v^2}=m\)
f)
\(C_p= \frac{m_s}{m_r}\cdot 100% \\
\frac{C_p}{100%}= \frac{m_s}{m_r} \\
m_r= \frac{m_s\cdot 100%}{C_p}\)
a)
\(S= \frac{a+b+c}{3} \\
3S=a+b+c \\
3S-a-b=c\)
b)
\(E=mc^2 \\
\frac{E}{c^2}=m\)
c)
\(R=\frac{U}{I} \\
RI=U \\
I=\frac{U}{R}\)
d)
\(V=\frac{1}{3}P_pH \\
3V=P_p H \\
\frac{3V}{H}=P_p\)
e)
\(E=\frac{mv^2}{2} \\
2E=mv^2 \\
\frac{2E}{v^2}=m\)
f)
\(C_p= \frac{m_s}{m_r}\cdot 100% \\
\frac{C_p}{100%}= \frac{m_s}{m_r} \\
m_r= \frac{m_s\cdot 100%}{C_p}\)