Różnica kwadratów wyrażeń algebraicznych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kasia96175
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 01 sty 2011, 17:06
Podziękowania: 131 razy
Płeć:

Różnica kwadratów wyrażeń algebraicznych

Post autor: kasia96175 »

1Uzupełnij
a) \((....-....)(....+9x^3)=(4a^5)^2-(...)^2=.....-.....\)
b) \((...-...)(...+0,4x^3)=( \frac{3}{4}x^4)^2-(...)^2=...-...\)
2.Rozwiąż równanie
a)\((x-1)(x-1)+x^2-1=2x^2-2\)
b\(x^2+(3x-3)(x+1)=1+(2X-1)^2\)
c)\(-17+(3X+1)^2=(4x+3)+9x^2-(2x+3)\)

D)\((6x-3)^2+29x^2+219=(4x-3)^2+(7x-3)^2\)
3. Doprowadź do najprostszej postaci
a)\((7-y)^2+(y+7)^2+1=\)
b) \(2x(x^2-2x+5)-4x^2(x^2-2x+5)+10x^3=\)

POMÓŻCIE JESZCZE Z TYM
2.Rozwiąż równanie
D)\((6x-3)^2+29x^2+219=(4x-3)^2+(7x-3)^2\)
Ostatnio zmieniony 08 sty 2011, 21:57 przez kasia96175, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Post autor: Lbubsazob »

Zad. 2
a)
\((x-1)^2+x^2-1=2x^2-2 \\
x^2-2x+1+x^2-1-2x^2+2=0 \\
-2x=-2 \\
x=1\)


b)
\(x^2+3x^2-3=1+4x^2-4x+1 \\
4x^2-3-1-4x^2+4x-1=0 \\
-5=-4x \\
x=\frac{5}{4}\)


c)
\(-17+9x^2+6x+1=4x+3+9x^2-2x-3 \\
6x+2x-4x=-1+17 \\
4x=16 \\
x=4\)


Idę spać.
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

3.
a)
\((7-y)^2+(y+7)^2+1=49-14y+y^2+y^2+14y+49+1=2y^2+99\)
b)
\(2x(x^2-2x+5)-4x^2(x^2-2x+5)+10x^3=2x^3-4x^2+10x-4x^4+8x^3-20x^2+10x^3=\\
=-4x^4+20x^3-24x^2+10x\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1.
b) \((\frac{3}{4}x^4-0,4x^3)(\frac{3}{4}x^4+0,4x^3)=( \frac{3}{4}x^4)^2-(0,4x^3)^2= \frac{9}{16}x^8-0,16x^6\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a) \((4a^5-9x^3)(4a^5+9x^3)=(4a^5)^2-(9x^3)^2=16a^{10}-81x^6\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
wrobel93b
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 674
Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
Lokalizacja: Stargard Szczeciński
Otrzymane podziękowania: 363 razy
Płeć:

Post autor: wrobel93b »

d)\((6x-3)^2 + 29x^2 + 219 = (4x - 3)^2 + (7x - 3)^2\)
\(36x^2 -36x + 9 + 29x^2 + 219 = 16x^2 - 24x + 9 + 49x^2 - 42x + 9\)
\(-36x + 24x + 42x = -9 - 219 + 9 + 9\)
\(30x = -210 /:30\)
\(x = -7\)
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.
ODPOWIEDZ