Wyrażenia algebraiczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
azazzel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:59
Podziękowania: 3 razy

Wyrażenia algebraiczne

Post autor: azazzel »

Witam Mam do rozwiązania zadania z wyrażeń algebraicznym proszę o pomoc oto zadania :
1.Podane wyrażenie przedstaw w postaci sumy algebraicznej
\((4\sqrt{5} -a\sqrt{3}) (4 \sqrt{5} +a \sqrt{3} )\)
2.Rozwiąż równania
a) \(2(3x-1) + 0,5 = x\)
b) \(\frac{x+2}{x+1}= \frac{x-3}{x-2}\)
3.Oblicz korzystając ze wzoru skróconego mnożenia.
\(997^{2}\)

Proszę o szybką odp
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad 1
\((4 \sqrt{5}-a \sqrt{3})(4 \sqrt{5}+a \sqrt{3})=(4 \sqrt{5} )^2-(a \sqrt{3} )^2=80-3a^2\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad 2a
\(2(3x-1)+0,5=x\\ 6x-2+0,5=x\\ 5x=1,5\\ x=0,3\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

zad 2b
\(\frac{x+2}{x+1}= \frac{x-3}{x-2}\ \ \ i\ \ \ x \neq -1\ \ \ i\ \ \ x \neq 2\\ (x+2)(x-2)=(x+1)(x-3)\\ x^2-4=x^2-2x-3\\ 2x=1\\ x= \frac{1}{2}\)
azazzel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:59
Podziękowania: 3 razy

Post autor: azazzel »

a 3 zadanie ????
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(997^2=(1000-3)^2=1000000-6000+9=994009\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\((1000-3)^2=1000^2-2 \cdot 1000 \cdot 3+3^2=1000000-6000+9=994009\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ