Wzory skróconego mnożenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czera
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 24 wrz 2010, 20:15
Podziękowania: 24 razy

Wzory skróconego mnożenia

Post autor: czera »

Wykonaj działania
A/
(\(\sqrt{5}\)-2)(\(\sqrt{5}\)+2)=
B/
(\(\sqrt{7}\)+\(\sqrt{3}\))(\(\sqrt{7}\)-\(\sqrt{3}\))=
c/
(xy-mn)(xy+mn)=
d/
(2y+3z)(2y-3z)=
Z góry dzięki prosił bym o rozpisanie
Ostatnio zmieniony 07 gru 2010, 16:29 przez czera, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

http://tinyurl.com/cuj5yv
\((a-b)(a+b)=a^2-b^2\)
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

a)
=5-4=1
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

b) jest praktycznie identyczny (tylko inne liczby)
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

c)
=\(x^2y^2-m^2n^2\)
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

d)
=\(4y^2-9z^2\)
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

tu nie ma co rozpisywać, bo to jest wprost ze wzoru (który podałam z resztą wyżej)
ODPOWIEDZ