rówanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
oliwa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 20 paź 2010, 19:24
Płeć:

rówanie

Post autor: oliwa »

x3+5x2-9x-45=0

mogę to posegregować tak ?

(x3+5x2)-(9x-45)=0

i wykluczyć wspólny czynnik przed nawias ?
x2(x+5)-9(x+5)=0
i tu się zakręcam czy jak mam x2 przed pierwszym nawiasem mogę skrócić ten nawias przy -9 ? i zostanie mi wtedy
nie umiem :(
demon277
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 13 lis 2010, 10:58
Otrzymane podziękowania: 16 razy

Post autor: demon277 »

\(x^3+5x^2-9x-45=x^2(x+5)-9(x+5)=(x^2-9)(x+5)=(x-3)(x+3)(x+5)=0 \Rightarrow
\ x_1=3, x_2=-3, x_3=-5.\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(x^2(x+5)-9(x+5)=0\\(x+5)(x^2-9)=0\\(x+5)(x-3)(x-3)=0\\x=-5\ \ \ \vee \ \ \ x=3\ \ \ \vee \ \ \ x=-3\)
ODPOWIEDZ