mam taki moze troche glupi problem ale nie pamietam jak sie robilo tekiego typu rownanie
1)x2 +11x + 30 ≤ 0
2)x3 + 2x2 − 5x −10 = 0
moze mi ktos wytlumaczyc.
mam problem bo nie pamietam jak to sie robi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Przypomnij sobie,że jedną z metod rozkładu wielomianu na czynniki jest grupowanie wyrazów i wyłączanie wspólnego
czynnika.
To trzeba zrobić w równaniu:
\(x^3+2x^2-5x-10=x^2(x+2)-5(x+2)=(x+2)(x^2-5)=(x+2)(x- \sqrt{5})(x+ \sqrt{5})\)
Równanie ma po lewej stronie iloczyn,a po prawej liczbę zero,z tego wniosek,że co najmniej jeden z nawiasów
musi być równy zero.
Piszemy \((x+2)(x- \sqrt{5})(x+ \sqrt{5})=0
x=-2\;\;lub\;\;x= \sqrt{5}\;\;x=- \sqrt{5}\)
czynnika.
To trzeba zrobić w równaniu:
\(x^3+2x^2-5x-10=x^2(x+2)-5(x+2)=(x+2)(x^2-5)=(x+2)(x- \sqrt{5})(x+ \sqrt{5})\)
Równanie ma po lewej stronie iloczyn,a po prawej liczbę zero,z tego wniosek,że co najmniej jeden z nawiasów
musi być równy zero.
Piszemy \((x+2)(x- \sqrt{5})(x+ \sqrt{5})=0
x=-2\;\;lub\;\;x= \sqrt{5}\;\;x=- \sqrt{5}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.