równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
moniska0162
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 mar 2009, 16:23

równania

Post autor: moniska0162 » 07 mar 2009, 16:52

sprowadz wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartośc dla podanych obok wartości zmiennych
a 2(x-3y)²- 3(x-2y)(x+2y) +12xy x=3 y= -1

b (2a-3b)²- (2a+b)(2a-b)- 4b(2b-3a)+ a a= 2 b= √2

c (2a-b)²- (1/2a - 1) (1/2a +1)-(4a²+b²) a = 0.2 b= 1/4

Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 18:06

Post autor: Kasienka » 07 mar 2009, 17:54

a) \(2(x^2-6xy+9y^2)-3(x^2-4y^2)+12xy=2x^2-12xy+18y^2-3x^2+12y^2=-x^2+30y^2\\-9+30=21\)

b)\(4a^2-12ab+9b^2-(4a^2-b^2)-8b^2+12ab+a=4a^2+b^2-4a^2+b^2+a=2b^2+a\\2*(\sqrt{2})^2+2=6\)

c) \(4a^2-4ab+b^2-(\frac{a^2}{4}-1)-4a^2-b^2=-4ab+1-\frac{a^2}{4}\\-4*0,2*0,25+1-\frac{(\frac{1}{5})^2}{4}=0,8-0,01=0,79\)

moniska0162
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 mar 2009, 16:23

Post autor: moniska0162 » 07 mar 2009, 18:18

dzieki