Dwa podobne prostokąty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dwa podobne prostokąty
Dwa podobne prostokąty mają wspólny bok równy 15cm. Obwód mniejszego z tych prostokątów wynosi 36cm. Oblicz obwód drugiego prostokąta.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(|AB|=15\;,\;|BC|=b\) w większym prostokącie ABCD.
\(|LK|=|AB|=15\;,\;|BK|=|AL|=x\) w mniejszym prostokącie LKBA.
Obwód mniejszego prostokąta=\(2x+30=36\)
\(2x=6\;/:2
x=3 cm\)
Mniejszy prostokąt ma wymiary 15 cm na 3 cm.
Większy prostokąt ma boki proporcjonalne:\(b:15=15:3\)
\(b=75 cm\)
Obwód większego prostokąta \(=2 \cdot 15+2 \cdot 75=30+150=180 cm\)
\(|LK|=|AB|=15\;,\;|BK|=|AL|=x\) w mniejszym prostokącie LKBA.
Obwód mniejszego prostokąta=\(2x+30=36\)
\(2x=6\;/:2
x=3 cm\)
Mniejszy prostokąt ma wymiary 15 cm na 3 cm.
Większy prostokąt ma boki proporcjonalne:\(b:15=15:3\)
\(b=75 cm\)
Obwód większego prostokąta \(=2 \cdot 15+2 \cdot 75=30+150=180 cm\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.