bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu . rozwiąż równanie 2x +2=√3-√3x
a)przedstaw rozwiązanie równania w postaci a+b√c, gdzie a,b,c oznaczają liczby całkowite
b) podaj cześć całkowitą liczby, która jest rozwiązaniem tego równania
równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(2x +2=\sqrt3-\sqrt3x\\
2x +\sqrt3x=\sqrt3-2\\
x(2 +\sqrt3)=\sqrt3-2\\
x=\frac{\sqrt3-2}{2 +\sqrt3}\\
x=\frac{(sqrt3-2)(sqrt3-2)}{(sqrt3+2)(sqrt3-2)}\\
x=\frac{3-4\sqrt3+4}{3-4}\\
x=\frac{7-4\sqrt3}{-1}\\
x=-7+4\sqrt3\)
2x +\sqrt3x=\sqrt3-2\\
x(2 +\sqrt3)=\sqrt3-2\\
x=\frac{\sqrt3-2}{2 +\sqrt3}\\
x=\frac{(sqrt3-2)(sqrt3-2)}{(sqrt3+2)(sqrt3-2)}\\
x=\frac{3-4\sqrt3+4}{3-4}\\
x=\frac{7-4\sqrt3}{-1}\\
x=-7+4\sqrt3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.