Obserwując zużycie benzyny w swoim samochodzie, pan Nowak stwierdził, że jeśli wystartuje z pełnym bakiem i będzie jechał po autostradzie ze stałą prędkością, to zależność liczby litrów benzyny w baku (y) od liczby przejechanych kilometrów (x) wyraża się wzorem: y= -0,05x + 45.
a) Ile benzyny zostanie w baku po przejechaniu 200 km?
b) Jaką pojemność ma bak tego samochodu?
c) Na przejechanie ile kilometrów wystarczy pełny bak?
d) Przekształć wzór pana Nowaka - wyznacz x w zależności od y.
POMOCY ! : (
Zadanie z treścią - równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
a)y-litry benzyny w baku
x-liczba przejechanych kilometrów
\(y=-0,05x+45
x=200\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;y=-0,05 \cdot 200+45
y=-10+45
y=35\)
Po przejechaniu 200 km zostanie 35 litrów benzyny.
b)Pojemność baku wynosi 45 litrów.
c)\(\frac{45}{0,05}= \frac{4500}{5}=900\)
Starczy na przejechanie 900 km.
d)
\(y=-0,05x+45
0,05x=45-y\;/:0,05
x=900-20y\)
x-liczba przejechanych kilometrów
\(y=-0,05x+45
x=200\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;y=-0,05 \cdot 200+45
y=-10+45
y=35\)
Po przejechaniu 200 km zostanie 35 litrów benzyny.
b)Pojemność baku wynosi 45 litrów.
c)\(\frac{45}{0,05}= \frac{4500}{5}=900\)
Starczy na przejechanie 900 km.
d)
\(y=-0,05x+45
0,05x=45-y\;/:0,05
x=900-20y\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.