Zbiory liczbowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
blue_and_green
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 21 cze 2010, 19:32
Podziękowania: 26 razy

Zbiory liczbowe

Post autor: blue_and_green »

Podaj takie dwa podzbiory A i B zbioru liczb wymiernych aby spełnione były jednocześnie wszystkie podane niżej warunki:
a) A \(\neq\) \(\emptyset\) i B \(\neq\) \(\emptyset\)
b) A \(\cup\) B = W
c) A \(\cap\) B = \(\emptyset\)
d) Każda liczba zbioru A jest mniejsza od każdej liczby zbioru B.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(A= \left\{x\in\ W;x\le0 \right\} \\B= \left\{x\in\ W;x>0 \right\}\)

A- zbiór liczb wymiernych niedodatnich (ujemne liczby wymierne oraz liczba 0)
B- zbiór dodatnich liczb wymiernych
ODPOWIEDZ