2x-2
¯¯¯¯¯¯ =3
x-1
x+4
¯¯¯¯¯¯ =x
x+4
(x-1)(x-2)
¯¯¯¯¯¯¯¯¯ = 0
x²
(x+1)(x-2)
¯¯¯¯¯¯¯¯¯ =1
x
x+1 -x
¯¯¯ = ¯¯¯¯¯¯
x+2 1-x
Proszę objaśnijcie jak mam robić .
równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\frac{2(x-1)}{x-1}\)=3\(\Leftrightarrow\)2=3 -równanie sprzeczne
w drugim nie ma co rozwiązywać, widaćże x=1 i juz
w trzecim tez nie bardzo jest co rozwiązyac: licznik jest zerem dla x=1 lub x=2 i już
czwarte:
\(\frac{(x+1)(x-2)}{x}\) - \(\frac{x}{x}\) = 0
\(x^2-2x-2\)=0 \(\wedge x \neq 0\)
x=\(1- \sqrt{3}\) \(\vee\)x=\(1+ \sqrt{3}\)
piąte:
\(\frac{x+1}{x+2}\)=\(\frac{-x}{1-x}\)\(\Rightarrow\)
\(1-x^2=-x^2-2x\) \(\Rightarrow\)
\(1=-2x\)\(\Rightarrow\)
x=-\(\frac{1}{2}\)
no i jeszcze trzeba sprawdić wynik, bo przeksztalcenia były nierównoważne (to się nazyawa, o ile pamiętam , "metoda analizy starożytnych"):
\(\frac{- \frac{1}{2} +1}{- \frac{1}{2} +2}\)=\(\frac{ -(- \frac{1}{2} )}{1-(1 \frac{1}{2} )}\)
w drugim nie ma co rozwiązywać, widaćże x=1 i juz
w trzecim tez nie bardzo jest co rozwiązyac: licznik jest zerem dla x=1 lub x=2 i już
czwarte:
\(\frac{(x+1)(x-2)}{x}\) - \(\frac{x}{x}\) = 0
\(x^2-2x-2\)=0 \(\wedge x \neq 0\)
x=\(1- \sqrt{3}\) \(\vee\)x=\(1+ \sqrt{3}\)
piąte:
\(\frac{x+1}{x+2}\)=\(\frac{-x}{1-x}\)\(\Rightarrow\)
\(1-x^2=-x^2-2x\) \(\Rightarrow\)
\(1=-2x\)\(\Rightarrow\)
x=-\(\frac{1}{2}\)
no i jeszcze trzeba sprawdić wynik, bo przeksztalcenia były nierównoważne (to się nazyawa, o ile pamiętam , "metoda analizy starożytnych"):
\(\frac{- \frac{1}{2} +1}{- \frac{1}{2} +2}\)=\(\frac{ -(- \frac{1}{2} )}{1-(1 \frac{1}{2} )}\)