Pewna agencja turystyczna oferuje w cenie 30zł. za osobę jedniodniowe wycieczki szkolne. W programie wycieczki jest zwiedzanie muzeum, ale kwota 30 zł. nie obejmuje ceny biletów do muzeum.Ile dzieci i ilu dorosłych wzięło udział w wycieczce, jeśli agencji zapłacono 1290 zł , a bilety do muzeum za wszystkich uczestników łącznie kosztowały 90 zł ?
Ceny biletów do muzeum :
dzieci i młodzież : 2zł
dorośli : 3zł
Proszę o pomoc !
Układ równań - zadanie z treścią.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
x-liczba dzieci
y-liczba dorosłych
(x+y)-liczba wszystkich uczestników wycieczki
30(x+y)=1290----tyle wpłacono za wycieczkę po 30 zł od osoby.
2x+3y=90----tyle zapłacono za bilety do muzeów.
Układ równań:
\(\{30(x+y)=1290\;/:30\\2x+3y=90\)
\(\{x+y=43\\2x+3y=90\)
\(\{x=43-y\\2(43-y)+3y=90\)
Rozwiąż drugie równanie z niewiadomą y:
\(86-2y+3y=90
y=90-86
y=4\)----dorosłych
\(x=43-4=39\)----dzieci.
y-liczba dorosłych
(x+y)-liczba wszystkich uczestników wycieczki
30(x+y)=1290----tyle wpłacono za wycieczkę po 30 zł od osoby.
2x+3y=90----tyle zapłacono za bilety do muzeów.
Układ równań:
\(\{30(x+y)=1290\;/:30\\2x+3y=90\)
\(\{x+y=43\\2x+3y=90\)
\(\{x=43-y\\2(43-y)+3y=90\)
Rozwiąż drugie równanie z niewiadomą y:
\(86-2y+3y=90
y=90-86
y=4\)----dorosłych
\(x=43-4=39\)----dzieci.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.