zadanie dla I klasy gimn.prosze o pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Paw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 mar 2009, 11:58

zadanie dla I klasy gimn.prosze o pomoc

Post autor: Paw »

Dla pewnych liczb a, b, c wartość wyrażenia a -2b+4c wynosi 6. podaj dla tych samych liczb a, b ,c wartośći wyrażeń:
a) -3a + 6b - 12c
b) 4b - 2a - 8c
c)1/2a - b + 2c - 3
Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania. Z gory dziekuje.
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

a-2b+4c=6

a)-3a+6b-12c=-3(a-2b+4c)=-3*6=-18
b) 4b-2a-8c=-2a+4b-8c=-2(a-2b+4c)=-2*6=-12
c)1/2a-b+2c-3=1/2(a-2b+4c)-3=1/2*6-3=0
ODPOWIEDZ