sprawdzicie?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mama
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 23 lut 2009, 19:06

sprawdzicie?

Post autor: mama »

a)1/2 ^-3=8 ?
b) 2x+3<_5
x<_1
c) 2x-3>_5
x>_4
d) |4x+1|=7
x=6
e) |3x-2|=4
x=2
Dziękuję jak jest błąd to prosze poprawcie.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2009, 16:24 przez mama, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

sprawdzicie.png
sprawdzicie.png (6.46 KiB) Przejrzano 710 razy
Obliczam |CD|
\(P=\frac{|AB||CD|}{2}\\
100 sqrt3=\frac{20 sqrt3|CD|}{2}\\
|CD|=10\)

Obliczam |AC|
\(|AC|^2=(\frac{1}{2}|AB|)^2+|CD|^2\\
|AC|^2=(10 sqrt3)^2+10^2\\
|AC|^2=300+100\\
|AC|^2=400\\
|AC|=20\)

Obliczam Ob
\(Ob=|AB|+2|AC|\\
Ob=20 sqrt3+20\\
Ob=20(sqrt3+1)\)

Obliczam \(\alpha\)
\(sin \alpha=\frac{|CD|}{|AC|}\\
sin\alpha=\frac{10}{20}\\
sin\alpha=\frac{1}{2}\\
\alpha=30^o\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
mama
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 23 lut 2009, 19:06

Post autor: mama »

Wielkie dzięki
ODPOWIEDZ