układ równań z diema niewiadomymi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
leokadia
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 11 maja 2010, 17:17
Podziękowania: 3 razy

układ równań z diema niewiadomymi

Post autor: leokadia »

metoda podstawiania
-x+5y=6
x-3y=-4

3x+y=3
2x-3y=2

metoda przeciwnych współczynników
-3x+2y=-7
5x+2y=1
janek1009
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 23 wrz 2010, 19:17
Podziękowania: 22 razy

Post autor: janek1009 »

-x+5y=6
x-3y=-4

-x=6-5y
x=-6+5y
-6+5y-3y=-4
-6+2y=-4
2y=2
y=1
x=-6+5*1
x=-1

y=1
x=-1

3x+y=3
2x-3y=2
y=3-3x
2x-3(3-3x)=2
2x-9+9x=2
11x-9=2
11x=11
x=1y=3-3*1
y=0
Przeciwnych współczynników.
-3x+2y=-7
5x+2y=1/*-1

-3x+2y=-7
-5x-2y=-1
-8x=-8
x=1
-3*1+2y=-7
-3+2y=-7
2y=-4
y=-2

x=1
y=-2
ODPOWIEDZ