Oblicz wartosc wyrazenie, Uklad równan, Niewymiernosc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Cinooo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 11 maja 2010, 12:17
Podziękowania: 15 razy

Oblicz wartosc wyrazenie, Uklad równan, Niewymiernosc

Post autor: Cinooo »

1. Oblicz:
\(\frac{2^3 \cdot 2^{-1}+5^{-3} \cdot 5^4}{10^{-3}:10^{-2}-(0,25)^0}\)
2. Rozwiąż uklad równań:
\(\{(x+3)(y+5)=(x+1)(y+8)\\(2x-3)(5y+7)=2(5x-6)(y+1)\)
3. Usuń niewymierność z mianownika:
\(\frac {6}{ \sqrt{5} -2}\)
4. 40g złota o próbie 800 stopniowo z 20g złota nieznanej próby otrzymująć próby 750. Oblicz nieznana próbę.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1.
\(\frac{2^3 \cdot 2^{-1}+5^{-3} \cdot 5^4}{10^{-3}:10^{-2}-(0,25)^0}=\frac{2^2+5^1} {10^{-1}-1}=\frac{4+5} { \frac{1}{10} -1}=\frac{9} { -\frac{9}{10}}=9 \cdot (- \frac{10}{9})=-10\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

2.
\(\{(x+3)(y+5)=(x+1)(y+8)\\(2x-3)(5y+7)=2(5x-6)(y+1)\)
\(\{xy+5x+3y+15=xy+8x+y+8\\10xy + 14x - 15y - 21=2(5xy + 5x - 6y - 6)\)
\(\{xy+5x+3y+15=xy+8x+y+8\\10xy + 14x - 15y - 21=10xy + 10x - 12y - 12\)
\(\{- 3x + 2y =- 7\\4x - 3y= 9\)

Jaką metodą masz to rozwiązać?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

3.
\(\frac {6}{ \sqrt{5} -2}=\frac {6( \sqrt{5}+2)}{( \sqrt{5} -2)( \sqrt{5}+2)}=\frac {6( \sqrt{5}+2)}{5-4}=6( \sqrt{5}+2)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

4.
\(x\) - nieznana próba
\(40 \cdot 800\) - ilość złota w stopie próby 800
\(20x\) - ilość złota w stopie próby x
\((20+40) \cdot 750\) - ilość złota w stopie próby 750

\(40 \cdot 800+20x=(20+40) \cdot 750\)
\(x=650\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ