Obliczyć wartość wyrażenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamilzielinski
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 29 wrz 2009, 20:47
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Obliczyć wartość wyrażenia

Post autor: kamilzielinski »

Witam
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań:

a) \((\frac{1648}{1751}+ \frac{131313}{686868})*( \frac{131313}{686868} - \frac{1648}{1751})\)

b) \((\frac{1248}{1391}+ \frac{212121}{656565})*( \frac{212121}{656565} - \frac{1248}{1391})\)

W tych powyżej trzeba chyba iść we wzór na różnicę kwadratów, ale nie wiem czy to jest dobra droga

c) \(4 \frac{1}{2000}*2 \frac{2000}{2001} + 1\frac{1999}{2000} * 5\frac{1}{2001} + 2\frac{1}{1000} * 1\frac{1}{2001}\)

wynik jest 24, ale jak do niego dojść nie mam pojęcia
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, 16:52 przez kamilzielinski, łącznie zmieniany 1 raz.
kamilzielinski
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 58
Rejestracja: 29 wrz 2009, 20:47
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy

Post autor: kamilzielinski »

poprawiłem mój post.
Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a)
\(\frac{1648}{1751}= \frac{16}{17}\)

\(\frac{131313}{686868}= \frac{13}{68}\)


b)

\(\frac{1248}{1391}= \frac{96}{107}\)

\(\frac{212121}{656565}= \frac{21}{65}\)

c) nie wyjdzie 24
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ