Witam potrzebuje pomocy !
Pomoże ktoś mi to rozwiązać? :
Układy równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 lis 2008, 19:28
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(\begin{cases} 3x+2y=13 \\ 2x+y=11 / \cdot (-2)\end{cases}\)
\(\begin{cases} 3x+2y=13 \\ -4x-2y=-22 \end{cases}\)
Dodajemy stronami
\(-x=-9\\
x=9\)
\(\begin{cases} x=9 \\ 2x+y=11 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=9 \\ 2 \cdot 9+y=11 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=9 \\ 18+y=11 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=9 \\ y=11-18\end{cases}\)
\(\begin{cases} x=9 \\ y=-7\end{cases}\)
\(\begin{cases} 3x+2y=13 \\ -4x-2y=-22 \end{cases}\)
Dodajemy stronami
\(-x=-9\\
x=9\)
\(\begin{cases} x=9 \\ 2x+y=11 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=9 \\ 2 \cdot 9+y=11 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=9 \\ 18+y=11 \end{cases}\)
\(\begin{cases} x=9 \\ y=11-18\end{cases}\)
\(\begin{cases} x=9 \\ y=-7\end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.