równania trygonometryczne.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
Moniiaaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 18 maja 2010, 16:48
Podziękowania: 7 razy

równania trygonometryczne.

Post autor: Moniiaaa »

Zostało mi ostatnie zadanie z pr domowy, pomożecie?


Ruchome schody w centrum handlowym poruszają się z 0,5m/s. Na jakim piętrze i wysokości znajduje się , jeżeli człowiek stojący na schodach wjeżdża na piętro t=20s a kąt nachylenia schodów to 30 stopni.
''Zamknęli mnie w pokoju gdzie drzwi nie mają klamek..
Ubrali w kaftan i jestem potulny jak baranek''
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Post autor: Lbubsazob »

\(V= \frac{S}{t} \\
0,5= \frac{S}{20} \Rightarrow S=10 \\
\\
\sin 30^{\circ}= \frac{h}{S} \\
\frac{1}{2}= \frac{h}{10} \Rightarrow h=5\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli jesteś z gimnazjum, to nie miałaś funkcji trygonometrycznych. Masz tu trójkąt prostokątny o kącie ostrym \(30^o\), czyli trójkąt, który jest połowa trójkąta równobocznego. Przeciwprostokątna ma długość 10m (bok trójkąta równobocznego). Wysokość, na jaką wznoszą się ruchome schody to polowa boku trójkąta równobocznego, stąd ta wysokość wynosi 5m.
Nie podałaś, jaka jest wysokość jednego piętra (w domu to około 2,5m, więc można przypuszczać, że winda pokona 2 kondygnację- parter i I piętro. Czyli centrum handlowe znajdowałoby się na II piętrze).
ODPOWIEDZ