jedno zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patrycja2810
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 maja 2010, 19:07

jedno zadanie tekstowe

Post autor: patrycja2810 »

W stawie pana Ludwika pływają grube ryby, a także płotki i leszcze.
Grube ryby stanowią 5% wszystkich ryb, a płotki - 80% pozostałych.
Leszczy w tym stawie jest 38. Ile grubych ryb pływa w tym stawie?
(grubych ma być 10)!
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- ilość wszystkich ryb w stawie
\(5%x=0,05x\)- ilość grubych ryb

\(80%\cdot95%x=0,8\cdot0,95x=0,76x\)- ilość płotek

\(0,05x+0,76x+38=x\\0,19x=38\\x=200\\0,05\cdot200=10\)

W stawie pływa 10 grubych ryb.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

x - wszystkie ryby

\(0,05x+0,8\cdot 0,95x+38=x
0,05x+0,76x+38=x
0,19x=38
x=200\)


grubych ryb jest:
\(200\cdot 5%=200\cdot 0,05=10\)
ODPOWIEDZ