układ równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Moravilla
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 05 maja 2010, 21:45
Podziękowania: 1 raz

układ równań

Post autor: Moravilla »

\(\begin{cases} 10x-5y=80 \\ x+y=20\end{cases}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

pierwsze równanie podziel stronami przez 5, z drugiego równania wyznacz y i wstaw do pierwszego równania, oblicz x, a następnie wstaw obliczoną wartość x-a znów do drugiego równania i oblicz y.

prawidłowa odp:
\(\begin{cases} x=12 \\ y=8 \end{cases}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Z drugiego równania masz wzór na x
x = 20 - y i podstawiasz do pierwszego równania:
10(20 - y) - 5y = 80
200 - 10y - 5y = 80
-15y = -120
y = 8 ------- teraz obliczasz x z wzoru: x = 20 - y podstawiając za y liczbę 8.
x = 20 - 8
x = 12
Odp. x=12 i y = 8
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ