procenty

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

procenty

Post autor: snowinska91 »

Ogrodnik zasadził jabłonie i grusze. Jabłoni było cztery razy więcej niż grusz. Niestety, połowa posadzonych jabłoni nie przyjęła się. Jaki procent wszystkich posadzonych drzewek stanowią drzewka, które się przyjęły?

Jak zrobić to zadanie tylko za pomocą procentów?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

g - liczba gruszy
4g - liczba jabłoni
\(g+4g = 5g\) - ilość wszystkich drzewek
liczba drzewek, które się przyjęły:
\(0,5\cdot 4g+g=3g\)

\(\frac{3g}{5g}\cdot 100\%=\frac{3}{5}\cdot 100\%=60\%\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ