losy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

losy

Post autor: snowinska91 »

1. Na loterie przygotowano 20 losów wygrywających i 80 przegrywających. Przez pierwszą godzinę kupiono 5 losów wygrywających i 20 przegrywających. Czy prawdopodobieństwo wygranej zostało?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

A - wygrana na początku
B - wygrana na końcu

\(P(A)=\frac{20}{100}=\frac{1}{5}\\
P(B)=\frac{15}{75}=\frac{1}{5}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ