podaj odpowiedzi albo rozwiąż zadanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
barmarpiga
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 02 cze 2016, 15:38
Płeć:

podaj odpowiedzi albo rozwiąż zadanie

Post autor: barmarpiga »

Do każdej ściany sześcianu o krawędzi 6 doklejono ostrosłup prawidłowy czworokątny w taki sposób że ściana sześcianu jest podstawą ostrosłupa. Krawędź boczna każdego z ostrosłupów tworzy z krawędziami sześcianu trzy kąty wypukłe dwa ostre i jeden wypukły o mierze 120 stopni Oblicz pole powierzcni i objętość powstałej bryły
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\frac{h_{ostr}}{3 \sqrt{2} } =\tg (120^{\circ}-90^{\circ}) \So h_{ostr}= \sqrt{6} \\
V=6^3+6 \cdot \frac{1}{3}6^2 \cdot \sqrt{6}\)

\(k=2h_{ostr}=2 \sqrt{6}\)
Pole bryły składa się z 24 trójkątów o wymiarach \(6,2 \sqrt{6},2 \sqrt{6}\)
\(P=24 \cdot \frac{1}{2}6 \cdot \sqrt{15}\)
ODPOWIEDZ