Dzielenie ?

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ameliaalicja
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 gru 2017, 19:07
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Dzielenie ?

Post autor: Ameliaalicja »

2392 : X = X
Używając tylko liczb 2,5,6,4

2392 : 52 = 46
Użyte liczby to 2,5,6,4
Ale jak to rozwiązać matematycznie? a nie kombinacja liczb i jej dzieleniem.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Szukasz dzielników liczby 2392: {1,2,4,8,13,23,26,46,52,92,104,299,1196,2392}, a potem znajdujesz takie z cyframi 2,5,6,4.
26 nie może być, bo ... 2392:26=92. Szukasz dalej i znajdujesz.
ODPOWIEDZ