Nierówność do postaci

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agusiabordo91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 117
Rejestracja: 15 lis 2013, 16:52
Podziękowania: 135 razy
Płeć:

Nierówność do postaci

Post autor: agusiabordo91 »

Mam pytanie jak doprowadzić taką nierówność \(x \le x^2+y^2\) do postaci \(\left( \frac{1}{2} \right)^2= \left(x- \frac{1}{2}\right)^2 +y^2\)??
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Trudno nierówność doprowadzić do równości, ale rozumiem, że to przejęzyczenie.

\(x\le x^2+y^2 \iff 0\le x^2-x+y^2 \iff 0\le (x- \frac{1}{2})^2- \frac{1}{4}+y^2\)
Przenieś \(\frac{1}{4}\) na drugą stronę i ... voilla.
agusiabordo91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 117
Rejestracja: 15 lis 2013, 16:52
Podziękowania: 135 razy
Płeć:

Post autor: agusiabordo91 »

o to to już rozumiem, tylko skąd się bierze \(\left( x- \frac{1}{2} \right)^2- \frac{1}{4}\) ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Znikąd czyli z głowy. :) Niektórzy mówią, że z wzoru skróconego mnożenia.
ODPOWIEDZ