sinus i cosinus

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agusiabordo91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 117
Rejestracja: 15 lis 2013, 16:52
Podziękowania: 135 razy
Płeć:

sinus i cosinus

Post autor: agusiabordo91 »

Ile wynosi \(sin \frac{7 \pi }{6}\) a ile \(cos \frac{7 \pi }{6}\)? Kiedy jest znak minus?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(sin(\pi+ \frac{1}{6}\pi)=sin(180^o+30^o)=-sin30^0=- \frac{1}{2}\)

\(cos(1\pi+ \frac{1}{6}\pi)=cos(180^o+30^o)=-cos30^o=- \frac{ \sqrt{3} }{2}\)

Jeśli końcowe ramię kąta jest w trzeciej ćwiartce układu współrzędnych to sin i cos są ujemne,a tg i ctg dodatnie.

Znasz to:
W pierwszej wszystkie są dodatnie
W drugiej tylko sinus
W trzeciej tangens i kotangens
A w czwartej kosinus.

Twoje kąty mają końcowe ramię w drugiej ćwiartce.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ