Oblicz

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jokotor
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 paź 2015, 15:18
Płeć:

Oblicz

Post autor: Jokotor »

\(\sqrt{2- \sqrt{3} } - \sqrt{2+ \sqrt{3} }^2\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zastosuj wzór na kwadrat różnicy,bo przypuszczam że tam ma być nawias
\(( \sqrt{2- \sqrt{3} }- \sqrt{2+ \sqrt{3} })^2=2- \sqrt{3}-2 \sqrt{(2- \sqrt{3} )(2+ \sqrt{3} )}+2+ \sqrt{3}=\\
=4-2 \sqrt{4-3}=4-2=2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ