zad.2 Dwusieczne AD i CE kątów trójkąta ABC przecinają się w punkcie O, Kąt AOC ma miarę 1200.
Udowodnij, że kąt ABO = kąt ADE.
Mam rozwiązanie do tego zadania, tylko nie za bardzo rozumiem o co w nim chodzi
http://matematyka.pisz.pl/forum/268582.html
W jaki sposób trójkąt AOB przystaje do AED ?
udowodnij, że katy są równe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
zapytaj na tamtym forum : Mile albo Etę
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
to naprawde dobra rada
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
To może inaczej:
Z trójkąta AOC \(\frac{ \alpha }{2}+ \frac{ \gamma }{2} =60^ \circ\)
czyli \(\alpha + \gamma =120\)
czyli \(\beta =60\)
No to na czworokącie OEBD mozna opisać okrąg (bo suma przeciwległych kątów to \(180^ \circ\)) , a kąty wpisane ODE i OBE mają jednakowe miary , bo są oparte na tym samym łuku. No i już
Z trójkąta AOC \(\frac{ \alpha }{2}+ \frac{ \gamma }{2} =60^ \circ\)
czyli \(\alpha + \gamma =120\)
czyli \(\beta =60\)
No to na czworokącie OEBD mozna opisać okrąg (bo suma przeciwległych kątów to \(180^ \circ\)) , a kąty wpisane ODE i OBE mają jednakowe miary , bo są oparte na tym samym łuku. No i już
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
tak też jest OK
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
czyli sztuka dla sztuki
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl