Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
maxkor
- Czasem tu bywam

- Posty: 85
- Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
- Podziękowania: 39 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Post
autor: maxkor » 07 cze 2015, 21:49
Wyznaczyć taka liczbę naturalna większą niż 1, że dzieląc każdą z liczb 1108, 1453, 1844 i 2281 przez tę liczbę otrzymamy tę samą resztę.
-
panb
- Expert

- Posty: 4315
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 1632 razy
- Płeć:
Post
autor: panb » 07 cze 2015, 22:05
Zgodnie z treścią zadania \(1108=kx+r\\1453=lx+r\\1844=mx+r\\2281=nx+r\).
Zatem \(1453-1108=cx \\1844-1453=dx\\2281-1844=ex\).
Szukaj największego wspólnego dzielnika tych różnic, a znajdziesz liczbę x.
Napisz ile ci wyszło.
-
maxkor
- Czasem tu bywam

- Posty: 85
- Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
- Podziękowania: 39 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Post
autor: maxkor » 07 cze 2015, 22:47
wyszło mi 23, choć nie rozumiem czemu nwd tych różnic trzeba liczyc
-
panb
- Expert

- Posty: 4315
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 1632 razy
- Płeć:
Post
autor: panb » 07 cze 2015, 22:48
No jak to? Nie widać, że wszystkie te różnice dzielą się przez x?
-
maxkor
- Czasem tu bywam

- Posty: 85
- Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
- Podziękowania: 39 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Post
autor: maxkor » 07 cze 2015, 22:54
a czemu nwd?
-
panb
- Expert

- Posty: 4315
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 1632 razy
- Płeć:
Post
autor: panb » 07 cze 2015, 23:04
Bo ładnie brzmi? Bo nie ma innych?
-
maxkor
- Czasem tu bywam

- Posty: 85
- Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
- Podziękowania: 39 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Post
autor: maxkor » 07 cze 2015, 23:11
no a jakby były inne dzielniki to wtedy może być kilka tach liczb?