Proszę o pomoc z wytłumaczeniem
Liczba 16848 jest liczbą podzielną przez 32. P F
Liczba 16848 jest wielokrotnością 81. P F
Podzielności Wielokrotności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Rozłóż na czynniki pierwsze:
\(16848=2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 13=2^4 \cdot 3^4 \cdot 13\)
\(32=2^5\)
Nie jest podzielna przez 32.
\(81=3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3=3^4\)
Taki czynnik jest w rozkładzie liczby 16848,zatem jest ona podzielna przez 81.
\(16848=81 \cdot 13 \cdot 2^4\)
\(16848=2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 13=2^4 \cdot 3^4 \cdot 13\)
\(32=2^5\)
Nie jest podzielna przez 32.
\(81=3 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 3=3^4\)
Taki czynnik jest w rozkładzie liczby 16848,zatem jest ona podzielna przez 81.
\(16848=81 \cdot 13 \cdot 2^4\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.