prawdopodobienstwo

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
shinen02
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 26 lut 2015, 19:03
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

prawdopodobienstwo

Post autor: shinen02 »

Witam potrzebuje pomocy :)

Wykaż, że jeśli A,b zawierają się w omedze, P(A)=0,8 i P(B)=0,6 to P(A/B) większe lub równe od 2/3 .
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)\\
P(A\cup B)=1,4-P(A\cap B)\\
P(A\cap B)=1,4-P(A\cup B)\geq 1,4-1\\
P(A\cap B)\geq 0,4\\
P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}\geq \frac{0,4}{0,6}\\
P(A|B)\geq\frac{2}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
shinen02
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 26 lut 2015, 19:03
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: shinen02 »

nie rozumiem tego przejscia w 3 linijce , jest rowna sie , a po chiwli wieksze lub rowne
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P(A\cup B)\leq 1\;\;\; \bez \cdot (-1)\\
-P(A\cup B)\geq -1\\
1,4-P(A\cup B)\geq 1,4-1\\
1,4-P(A\cup B)\geq 0,4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ