a+b=-2
3a+b=-2
to wszystko w klamre
pomocy rozwiarze ktos czegos sie bynajmniej naucze
Układ równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 17
- Rejestracja: 18 lis 2014, 19:56
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4450 razy
- Płeć:
"Bynajmniej" to zaprzeczenie :]
\(\begin{cases} a+b=-2 \\ 3a+b=-2 \end{cases} \So \begin{cases}a=-2-b \\3a+b=-2 \end{cases} \So \begin{cases}a=-2-b\\-6-3b+b=-2 \end{cases} \So \begin{cases}a=-2-b \\ -2b=4 \end{cases} \So \begin{cases} b=-2 \\ a=0\end{cases}\)
\(\begin{cases} a+b=-2 \\ 3a+b=-2 \end{cases} \So \begin{cases}a=-2-b \\3a+b=-2 \end{cases} \So \begin{cases}a=-2-b\\-6-3b+b=-2 \end{cases} \So \begin{cases}a=-2-b \\ -2b=4 \end{cases} \So \begin{cases} b=-2 \\ a=0\end{cases}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Możesz też zastosować dodawanie równań o przeciwnych współczynnikach.
\(\begin{cases} a+b=-2\\3a+b=-2\end{cases}\)
Pomnóż pierwsze równanie przez (-1)
\(\begin{cases} -a-b=2\\3a+b=-2\end{cases}\)
Dodaj stronami
\(-a+3a=0\)
\(2a=0\\a=0\)
Podstaw do pierwszego równania i oblicz b
\(0+b=-2\\b=-2\)
Odp.
\(\begin{cases}a=0\\b=-2 \end{cases}\)
\(\begin{cases} a+b=-2\\3a+b=-2\end{cases}\)
Pomnóż pierwsze równanie przez (-1)
\(\begin{cases} -a-b=2\\3a+b=-2\end{cases}\)
Dodaj stronami
\(-a+3a=0\)
\(2a=0\\a=0\)
Podstaw do pierwszego równania i oblicz b
\(0+b=-2\\b=-2\)
Odp.
\(\begin{cases}a=0\\b=-2 \end{cases}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.