Notacja wykładnicza

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
amberxx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 19 sty 2013, 21:58
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 71 razy
Płeć:

Notacja wykładnicza

Post autor: amberxx »

Witam, mam pytanie odnośnie notacji wykładniczej, a dokładniej - jak zmienia się ona przy przesuwaniu przecinka?

Chodzi o to, że gdy w zadaniu wyszedł mi wynik np. \(-97,63*10^{-20}\), to jeśli chcę przesunąć przecinek w lewo o jedno miejsce, aby było \(-9,763\) to będzie \(10\) do...? której?
I jeszcze jeden przykład, gdy mam liczbę np. \(0,003666*10^{-44}\) i chcę przesunąć przecinek w prawo to będzie \(3,666*10\)do...?

Z góry dziękuję za pomoc...
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

to może weźmy jakieś mniejsze liczby

\(0,023 =23 \cdot 10^{-3}=2,3 \cdot 10^{-2}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(-97,63=-9,763\cdot 10\\
-97,63\cdot 10^{-20}=-9,763\cdot 10\cdot 10^{-20}=-9,763\cdot 10^{1-20}=-9,763\cdot 10^{-19}\)


\(0,003666=3,666\cdot 10^{-3}\\
0,003666\cdot 10^{-44}=3,666\cdot 10^{-3}\cdot 10^{-44}=3,666\cdot 10^{-47}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ