Potęgi

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaziolo
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1057
Rejestracja: 05 sty 2011, 15:57
Lokalizacja: Łowicz
Podziękowania: 609 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:
Kontakt:

Potęgi

Post autor: kaziolo »

\((\frac{125}{16})^{-2} : ( \frac{75}{8})^{-3}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Potęgi

Post autor: eresh »

kaziolo pisze:\((\frac{125}{16})^{-2} : ( \frac{75}{8})^{-3}\)
\(...=\frac{16^2}{125^2}:\frac{8^3}{75^3}=\frac{2^8}{5^6}\cdot\frac{(25\cdot 3)^3}{2^9}=\frac{2^8}{5^6}\cdot\frac{5^6\cdot 3^3}{2^9}=\frac{3^3}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ