Matematyka - wzory skróconego mnożenia.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Slasheer
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 14 sty 2014, 20:27
Podziękowania: 75 razy
Płeć:

Matematyka - wzory skróconego mnożenia.

Post autor: Slasheer »

Witam ma problem z zamianą kilku przykładów z zastosowaniem wzorów skróconego mnożenia, b.proszę o pomoc plus DOKŁADNIE WYJAŚNIENIE jak to się robi bo za nic nie potrafię tego zrozumieć. Znam wzory, oglądam teorię plus dowody na to że są , ale nie potrafię ich zastosować w takich przykładach.

a) (2x^2-18)

b) (x^3-8)

c) (x^3-125)

d) (8x^3-1)

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(a)\\
2x^2-18=2(x^2-9)=2(x-3)(x+3)\\b)\\x^3-8=x^3-2^3=(x-2)(x^2+2x+4)\)

Co tu tłumaczyć?
Mówisz,że znasz wzory,a to jest ich zastosowanie :D
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wzór: \(a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)\\
c)\\x^3-125=x^3-5^3=(x-5)(x^2+5x+25)\\d)\\8x^3-1=(2x)^3-1^3=(2x-1)(4x^2+2x+1)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ