Hej Mam do rozwiązania zadanie ze średnią harmoniczną, ale kompletnie zapomniałam jak się oblicza takie ułamki, proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie przykładu:
\(\frac{8}{\frac{1}{83}+\frac{1}{95}+\frac{1}{63}+\frac{1}{91}+\frac{1}{36}+\frac{1}{93}+\frac{1}{63}+\frac{1}{95}}\)
Ułamki w średniej harmonicznej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 maja 2014, 16:40
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
\(\frac{8}{\frac{1823437980+386217944+4804614360+1663135740+4204037565+1627369380}{15134535240}} = \\ = \frac{8 \cdot 15134535240}{1823437980+386217944+4804614360+1663135740+4204037565+1627369380} = \\ =\frac{1210762818720}{14508812969} \approx 83,45\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)