Fizyka - cząsteczkowa budowa ciał

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Emilia09890
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 15 kwie 2014, 17:40
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Fizyka - cząsteczkowa budowa ciał

Post autor: Emilia09890 »

Z piłki wypuszczono nieco powietrza i jednocześnie ogrzano ja .Wyjaśnij czy możliwe , aby ciśnienie powietrza w piłce się nie zmieniło .
Proszę o pomoc
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

teoretycznie tak : równanie stanu gazu doskonałego ( tu stosowane do pokazania współzależności ) : ciśnienia-\(p\), objetości - \(V\), temperatury-\(T\) , liczby moli gazu -\(n\) wiąże równanie : \(p \cdot V=n \cdot R \cdot T\) .Zmniejszenie \(n\) może skompensować zwiększenie \(T\) (pogrzanie) tak aby \(p\) czyli cisnienie się nie zmieniło .

tyle,że piłka nie jest obiektem izolowanym i bardzo szybko jej temperatura wyrówna do temperatury otoczenia .
Emilia09890
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 15 kwie 2014, 17:40
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: Emilia09890 »

A te "R" to co to jest ?
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

\(R\) ---stała gazowa \(\approx 8.31\)\(\frac{J}{mol \cdot K}\)
ODPOWIEDZ