Fizyka - cząsteczkowa budowa ciał
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 51
- Rejestracja: 15 kwie 2014, 17:40
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Fizyka - cząsteczkowa budowa ciał
Janek wlał do czajnika wodę o temperaturze 12 stopni C i doprowadził ja do wrzenia. Oblicz przyrost temperatury wody: a) w stopniach C b) w Kelwinach. Proszę o zrobienie tego i wytłumaczenie, bo nie rozumiem .
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Fizyka - cząsteczkowa budowa ciał
Jeżeli odbyło się to warunkach normalnych to
woda wrze w tempereturze \(100^ \circ C\)
przyrost temperatury w stopniach Celsjusza to \(\Delta t= t_{końcowa}-t_{początkowa}=(100-12)^ \circ C=88^ \circ C\)
skalę Kelwina \(T\) łączy liniowy związek ze skalą \(t\) temperatur Celsjusza
\(T\)= \(( t +273) K\) w szczególności \(0^ \circ C=273 K\)
temperatura początkowa wody w Kelwinach =\(T_{początkowa}=(12 +273)K=293\)K
temperatura końcowa wody w Kelwinach =\(T_{końcowa}=(100 +273)K=373\)K
przyrost temperatury w Kelwinach =\(\Delta T=T_{końcowa} - T_{początkowa}=373-293=88\)K
........................................................................................................
Uwaga : Przyrosty ( ogólniej zmiana) temperatury gdy skale temperatur są związane ze sobą liniowo są liczbowo takie same
woda wrze w tempereturze \(100^ \circ C\)
przyrost temperatury w stopniach Celsjusza to \(\Delta t= t_{końcowa}-t_{początkowa}=(100-12)^ \circ C=88^ \circ C\)
skalę Kelwina \(T\) łączy liniowy związek ze skalą \(t\) temperatur Celsjusza
\(T\)= \(( t +273) K\) w szczególności \(0^ \circ C=273 K\)
temperatura początkowa wody w Kelwinach =\(T_{początkowa}=(12 +273)K=293\)K
temperatura końcowa wody w Kelwinach =\(T_{końcowa}=(100 +273)K=373\)K
przyrost temperatury w Kelwinach =\(\Delta T=T_{końcowa} - T_{początkowa}=373-293=88\)K
........................................................................................................
Uwaga : Przyrosty ( ogólniej zmiana) temperatury gdy skale temperatur są związane ze sobą liniowo są liczbowo takie same