Równania

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Emilia09890
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 15 kwie 2014, 17:40
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Równania

Post autor: Emilia09890 »

Napisz odpowiednie równania :
a) Jaś złowił x okoni, dwa razy więcej płotek niż okoni i jednego szczupaka, razem 19 ryb .
b) W klasie liczące 27 uczniów jest x chłopaków, a dziewcząt jest o 5 więcej niż chłopaków .
c) Paczka rodzynek kosztuje x złotych. Paczka orzeszków jest o 2 zł droższa. Trzy paczki rodzynek kosztuje tyle samo, co dwie paczki orzeszków .
d) Pewien towar kosztuje x złotych . Jego cenię najpierw podwojono, a potem obniżono o 5 zł. Nowa cena jest o 10 zł większa od starej .
Proszę o pomoc
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

a)
\(x+2x+1=19\)
b)
\(x+x+5=27\)
c)
\(3x=2(x+2)\)
d)
\(2x-5=x+10\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ