zadanie do Rozwiązania

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nieprzytomny
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 31 mar 2014, 17:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

zadanie do Rozwiązania

Post autor: Nieprzytomny »

3..Uczniowie klasy drugiej zakupili 3 litry zagęszczonego soku pomarańczowego i wodę mineralną . Z soku i wody mineralnej przygotowali napój , mieszająć sok i wodę w stosunku 2:3. Ile litrów wody dolali do soku?
Prosze o Rozwiazanie pisemne nie tylko odpowiedz a)4.5 lita b) 2 2/3 c) 2 listry d) 3 litry
tylkojedynka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 462
Rejestracja: 31 sty 2011, 23:03
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 203 razy
Płeć:

Post autor: tylkojedynka »

x-ilość litrów wody
\(\frac{3}{x}= \frac{2}{3}\)
\(2x=9\)
\(x=4,5\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

soku jest 3 litry
wody jest x litrów
\(3:x=2:3\\ \frac{3}{x}= \frac{2}{3}\\2x=9\\x=4,5\)
Odp.A
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ