Różne obliczenia.

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Judea
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 15 wrz 2013, 15:01
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Podziękowania: 58 razy
Płeć:

Różne obliczenia.

Post autor: Judea »

1. Liczba -2^4 i pod pierwiastkiem "szesciennym" * \frac{1}{16} do potęgi \frac{-2}{3} (potegi minus dwie trzecie) jest równa.

2.Liczba \((3+2 \sqrt{3})^2 - 3(2 \sqrt{3}-3)\) jest równa

3.Dana jest funkcja \(f(x)=(x+5)^2-3\) wowczas spelniony jest warunek: odp f(-5)=-3 prosze obliczenia
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pierwsze zadanie jest nieczytelne.
2)
\((3+2 \sqrt{3})^2-3(2 \sqrt{3}-3)=9+12 \sqrt{3}+12-6 \sqrt{3}+9=30+6 \sqrt{3}=6(5+ \sqrt{3})\)
3)
\(f(-5)=(-5+5)^2-3=0^2-3=-3\)

Swój wpis z użyciem LaTex poprzedzaj znakiem dolara i kończ znakiem dolara.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Judea
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 15 wrz 2013, 15:01
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Podziękowania: 58 razy
Płeć:

Post autor: Judea »

pierwsze jest trudno napisac, tylko slownie.
Sprobuje slownie, moze sie uda:

Liczba: minus dwa do potegi czwartej pod pierwiastkiem szesciennym razy jedna szesnasta do potegi minus dwie trzecie jest równa.

Przepraszam, ale nie umiem zapisac tego inaczej
ODPOWIEDZ