Wykazanie równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Trzeba jeszcze dołożyć założenie, że b>0 (inaczej to nie jest prawda):
\(ab+1<a+b \Leftrightarrow \\
\frac{a}{b} + \frac{1}{b^2}< \frac{a}{b^2}+ \frac{1}{b} \Leftrightarrow \\
\frac{a}{b}- \frac{1}{b} < \frac{a}{b^2}- \frac{1}{b^2} \Leftrightarrow \\
\frac{1}{b} \left(a-1 \right) < \frac{1}{b^2} \left(a-1 \right) \Leftrightarrow \\
\frac{1}{b} < \frac{1}{b^2} \Leftrightarrow \\
b^2<b \Leftrightarrow\\
|b|<1\)
a to jest prawda z założenia
CBDO
\(ab+1<a+b \Leftrightarrow \\
\frac{a}{b} + \frac{1}{b^2}< \frac{a}{b^2}+ \frac{1}{b} \Leftrightarrow \\
\frac{a}{b}- \frac{1}{b} < \frac{a}{b^2}- \frac{1}{b^2} \Leftrightarrow \\
\frac{1}{b} \left(a-1 \right) < \frac{1}{b^2} \left(a-1 \right) \Leftrightarrow \\
\frac{1}{b} < \frac{1}{b^2} \Leftrightarrow \\
b^2<b \Leftrightarrow\\
|b|<1\)
a to jest prawda z założenia
CBDO