1. Zakończenie wieży jest stożkiem, którego pole podstawy jest dwa razy mniejsze od pola powierzchni bocznej. Ile wynoszą miary kątów tego stożka?
a) 30°60°90°
b) 60°60°60°
c) 60°40°80°
d) 45°45°90°
2. Pucharek ma kształt stożka o wysokości 6 cm i średnicy równej 16 cm do co najmniej ilu takich pucharków można rozlać
2 litry soku, jeśli przyjmiemy, że \pi = 3?
3. Stożek powstał przez obrót trójkąta prostokątnego równoramiennego dookoła przyprostokątnej. Wysokość stożka jest równa 4 cm. Pole powierzchni stożka wynosi
Stożek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
\(2\cdot \pi r^2=\pi r l\\
2\pi=l\)
Tworząca jest równa średnicy podstawy,czyli przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym.
Odp.b)
2)
h=6
r=8
\(V=\frac{1}{3}\pi r^2\cdot h=\frac{1}{3}\cdot 3\cdot 8^2\cdot 6=384cm^3
2l=2000cm^2\\
2000:384=5,208\)
5 pucharków to za mało,ale 6 wystarczy (chyba że troszkę upijesz)
\(2\cdot \pi r^2=\pi r l\\
2\pi=l\)
Tworząca jest równa średnicy podstawy,czyli przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym.
Odp.b)
2)
h=6
r=8
\(V=\frac{1}{3}\pi r^2\cdot h=\frac{1}{3}\cdot 3\cdot 8^2\cdot 6=384cm^3
2l=2000cm^2\\
2000:384=5,208\)
5 pucharków to za mało,ale 6 wystarczy (chyba że troszkę upijesz)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.