Pierwiastki

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Pierwiastki

Post autor: mela1015 »

aby oszacować wartości pierwiastków z liczby większej od 2 można skorzystać ze wzorów:

\(\sqrt{a^2+\1}\) = a+ \(\frac{1}{2a}\)

\(\sqrt[3]{a^3+\1}\)= a+\(\frac{1}{3a^3}\)

Oszacuj w ten sposób wartości pierwiastków : \(\sqrt{5}\) \(\sqrt[3]{28}\)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

zgodnie ze wzorem:
\(\sqrt{5}=\sqrt{2^2+1}=2+\frac{1}{4}=2\frac{1}{4}\)
Drugi analogicznie :)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

czyli tak :D
\(\sqrt[3]{28}=\sqrt[3]{3^3+1}=3+\frac{1}{3\cdot 3^3}=3+\frac{1}{81}=3\frac{1}{81}\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ODPOWIEDZ